Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Zoek in de Encyclopedie

Dieren en planten

Knaagdieren   Woelmuizen   Veldmuis   Aardmuis   Noordse woelmuis   Rosse woelmuis   Muskusrat   

Paspoort

  • Ned: rosse woelmuis
  • Lat: Clethrionomys glareolus
  • Eng: bank vole (wood vole, red vole)
  • Fra: campagnol roussâtre
  • Dui: Rötelmaus (die Waldwühlmaus)
rosse woelmuis, foto fitis, sytske dijksen

Rosse woelmuis

Rosse woelmuizen zijn eerder klimmers dan gravers. Toch bouwen ze hun nest meestal in een hol onder de grond. Ze zijn niet bang en laten zich gemakkelijk zien. Ze leven dan ook meer bovengronds en meer overdag dan andere woelmuizen. Het menu van de rosse woelmuis bestaat vooral uit grassen, zaden en vruchten. Daarnaast eten ze ook wormen, spinnen en insecten.

  • Verspreiding en habitat
    rosse woelmiuis, foto fitis, sytske dijksen

    Rosse woelmuizen leven in bossen met een dichte struiklaag, houtwallen, heggen, bosranden en parken. Vooral in Oost-Nederland kun je ze vinden. Maar rosse woelmuizen komen ook voor langs de Zeeuwse en Hollandse kust en op Terschelling. Sinds 1998 leven ze ook op Texel.