Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Zoek in de Encyclopedie

Dieren en planten

Paspoort

Hondshaai

afmetingen:

tot 1 meter

gewicht:

tot 3 kilogram

kleur:

Grijsbruin met vele bruinrode vlekjes en een vuilwitte buik

leeftijd:

8-12 jaar

voedsel:

kreeftachtigen, vissen (zandspiering, jonge haring), schelpdieren en wormen

vijanden:

andere haaien

voortplanting:

eierleggend
geslachtsrijp: vanaf 3-8 jaar
aantal: 18-20 jongen per keer

  • Ned: Hondshaai (ashaai, asselhaai, bonte haai, hashaai, tigerhaai, zeehond, kleingevlekte kathaai)
  • Lat: Scyliorhinus canicula
  • Eng: Lesser spotted dogfish
  • Dui: Kleingefleckter Katzenhai
  • Fra: Petite roussette
  • Dan: Smiplettet rødhaj
jonge hondshaai en ei, ecomare, sytske dijksen

Hondshaai

Hondshaaien zijn kleine, voor mensen ongevaarlijke haaien. De eieren van deze haai vind je soms in de vloedlijn op het strand. Ze zijn olijfkleurig. Met de uitsteeksels aan de punten heeft het ei vastgezeten aan een steen, een scheepswrak of aan wier. Meestal zijn de eieren die je op het strand vindt leeg. Er zit dan een scheur in waar de jonge haai door naar buiten is gekropen. Heel soms zit de haai er nog in. Door het doorschijnende eikapsel kun je die dan duidelijk zien zitten.

  • Hondshaai eten?
    Lesser spotted dogfish, Ecomare

    Hondshaaien worden soms gevangen voor consumptie. Het vlees van deze haai wordt meestal verkocht als 'zeepaling' of zelfs als zalm. Blijkbaar vinden mensen het idee om hondshaai te eten niet zo aantrekkelijk. Zou dat door het woord 'hond' of door het woord 'haai' in zijn naam komen?
    Meestal komen hondshaaien echter per ongeluk in visnetten terecht. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij visserij die zich op platvissen richt. Platvissen leven net als hondshaaien op de bodem van de zee. Omdat hondshaaien behoorlijk langzaam groeien, lopen ze veel kans om te worden gevangen voordat ze tot voortplanting komen. Het is dus niet verwonderlijk dat de hondshaai in zwaar beviste gebieden op zee zeldzamer is geworden.

  • Verspreiding en habitat
    Verspreiding van hondshaaien, Kaartje getekend door Sherri Huwer

    Sinds de jaren '70 van de vorige eeuw is de hondshaai de meest algemene haai in de Noordzee. Toch is de soort achteruitgegaan, maar niet zo erg als de doornhaai, die vroeger het meest algemeen was. Sinds 2000 is het aantal hondshaaien in de Noordzee weer wat toegenomen.  

    Hondshaaien leven in de buurt van zand- of modderbodems, het liefst op plekken waar ook wier groeit. Jonge hondshaaien geven de voorkeur aan ondiep water, volwassen dieren zitten liever in dieper water. Ze vormen geen scholen.
    Hondshaaien komen voor in de Noord-oost Atlantische oceaan en dus ook de Noordzee. Ze zwemmen behoorlijke afstanden. Exemplaren die in de Noordzee gevangen en gemarkeerd zijn werden later tot aan de Canarische Eilanden teruggevonden.

  • Hondshaai ei